"Acum când în toate părţile se discută cu pasiune problema libertăţii, este bine să ne întrebăm ce poate însemna acest cuvânt.
Secolul al XIX-lea a făcut mare caz de libertatea individului şi a acordat nenumărate drepturi gândirii şi instinctelor individuale. De fapt, definiţia sumară a libertăţii, în sensul veacului trecut ar fi: participarea individuală la cât mai multe drepturi cucerite.(...)
A fi liber înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil faţă de tine însuţi. Eşti liber pe viaţa ta - adică orice act pe care îl faci, te angajează: trebuie să dai socoteală de el. Participarea la drepturi, însă, nu te angajează cu nimic, este o "libertate" exterioară, automată; este un permis de liberă circulaţie în viaţa civilă şi privată. Nu rişti nimic cu un asemenea permis; nu te angajezi, nici moral, nici social.
Să ne gândim puţin ce înseamnă, în adevăratul înţeles al cuvântului, un om liber, cu desăvârşire liber. Este un om care răspunde cu propria lui viaţă pentru orice act pe care îl săvârşeşte. Nu poţi fi liber dacă nu eşti responsabil. Libertatea adevărată nu implică "drepturi" - pentru că drepturile îţi sunt date de alţii şi ele nu te angajează. Eşti liber atunci când răspunzi pentru orice act pe care îl faci. Răspundere gravă - căci e vorba de propria ta viaţă, pe care o poţi pierde (adică te poţi rata) sau pe care o poţi fertiliza (adică poţi crea). În afară de aceşti doi poli - ratarea şi creaţia - nu văd ce sens ar avea libertatea. Eşti liber - adică eşti responsabil de viaţa ta; o poţi pierde, sau o poţi crea, devii automat sau ratat, sau om viu şi întreg. Epocile care au ignorat acest sens al libertăţii, au dat cel mai mare număr de rataţi. Teama de responsabilitate sileşte omul modern să renunţe la libertate pentru drepturi.
Singurul lucru valabil din toate "libertăţile" cucerite de la revoluţia franceză încoace - este dreptul de a fi liber. Drept de care, însă, nu profită aproape nimeni. Căci a face acte nesancţionabile, nu înseamnă a fi liber."
Mircea Eliade, articol din "Vremea" 16 februarie 1936
Eheee, Eliade.... Frumos spus, insa e parerea lui. Si c-o fi verificata, ca n-o fi... doar el stie asta si nu ne mai poate spune acum. O frumoasa panorama a ceea ce poate determina succesul sau insuccesul unei vieti.
RăspundețiȘtergereDa, o opinie pe care puţini o înţeleg şi, şi mai puţin o acceptă, că doar de...e musai ca oamenii să aibă cât mai multe drepturi. Aşa ne-au învăţat iluminiştii.
RăspundețiȘtergerefoarte frumos spus si adevatat dar multi nu isi asuma
RăspundețiȘtergereMa poate ajuta cineva cu o analiza a textului din punct de vedere filozofic :) Multumesc anticipat !
RăspundețiȘtergere